Korfu: Argirades - mestečko v ktorom sa zastavil čas

Grécko, KorfuTip na výlet

Argirades (Αργυράδες) je obec v južnej časti malého gréckeho ostrova Korfu (Κέρκυρα). Obec zahŕňa aj známe dovolenkové letovisko Agios Georgios (Άγιος Γεώργιος), ale aj malé dedinky Marathias a Neochoraki. Cez Argirades prechádza rušnejšia cesta spájajúca oba konce ostrova. Jedná sa o jednu z obcí, cez ktorú nestačí len prefrčať na aute, ale treba spoznať všetky jej zaujímavé a tajomné zákutia.
1Vstup do Argirades

Z Ag. Georgios sa dá do Argiradu dostať pešo za približne 45 minút po asfaltovej ceste. Motorky a mopedy dostávajú v kopci zabrať.

2Úzke uličky pre autá v Argirades

V miestnych uličkách sa dá prechádzať autom. Jednosmerky tu nie sú a jazdí sa voľným štýlom - ako je v Grécku zvykom.

3Argirades na ostrove Korfu

Na slnku je cez deň skoro 40°C, ale v mestečku fúka príjemný chladný vánok a teplota nepresahuje 30°C. Väčšina mesta je ponorená do tieňa, ktorý vytvárajú rozprávkové domčeky.

4Štvorkolkou do Argirades

Zaparkovať sa dá kamkoľvek. Domáci sa určite hnevať nebudú a miestne mačky si spestria nudný deň.

5Parkovanie v Argirades

Ako sa sem domáci dostal s autom je mi záhadou, lebo ja by som mal problém v úzkych uličkách zabočiť na bicykli. Možno ho pred zákrutou rozobral a v garáži poskladal.

6

7Deti na bycikloch v Argirades

Konečne som stretol ľudí. Mesto pôsobí ako opustené. Kde-tu sa ozýva rádio v okne alebo štekot psa.

8Grécka babička v Argirades

Miestni tu dokážu celé dni sedieť na rovnakom - obľúbenom mieste. Túto babičku na lavičke som stretol pri dvoch návštevách a vždy sedela na rovnakej strane lavičky. Déjà vu?

9Stratený turista v Argirades

Domáci pred kostolom navigujú strateného turistu. Vodič sa určite modlil, aby na úzkej ceste nestretol oproti idúce vozidlo.

10Agios Ioannis v Argirades

Na samom vrchole Argiradu sa nachádza kostol Svätého Jána (Agios Ioannis, Aγιος Ιωάννης) s výhľadom na okolie i blízke pobrežie. Treba prekonať pár schodov.

11Schody

Nápis „Pokračujte v práci!” z kamienkov na jednom zo schodov.

12Pohľad na Argirades

13Motorka v Argirades

V Argirades sa nachádza mnoho opustených a chátrajúcich domov, ktoré na jednej strane špatia dojem, na druhej dotvárajú jedinečnú atmosféru malého a tichého mestečka.

14Staré grécke domy

15Citrusový plod

V záhradkách sa tu pestujú rôzne plody.

16Cesta cez Argiradu

Jediná rušná časť v mestčeku - hlavná cesta, vedúca z Lefkimmi až do hlavného mesta Kerkyra. Popri ceste je možné stretnúť domácich Grékov posedávajúcich v poloprázdnych baroch. Hrajú kartové hry alebo sa len tak pozerajú na okoloidúce autá. Ďalšie fotografie z Argiradu nájdeš v galérii.

Publikované: 10. 9. 2013 / Autor: MOWS
Fotogaléria 7 fotografií
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 4 súvisiace články
Mohlo by ťa zaujímať: