HC Slovan v KHL

Zimný štadión Ondreja Nepelu, BratislavaŠport

Prvá sezóna slovenského hokejového klubu Slovan Bratislava v kontinentálnej hokejovej lige priniesla do hlavného mesta v ročníku 2012/2013 niekoľko zaujímavých športových večerov. Okrem originálnych športových momentiek zachytených fotoaparátom Sony SLT Alpha A55, je v článku aj niekoľko fotografií zo zákulisia, ktoré sú na športových serveroch skôr raritou.
1

V KHL sa točia veľké peniaze a hráči ruských klubov zarábajú horibilné sumy, ale máloktorý klub na starom kontinente sa môže pýšiť moderným a reprezentatívnym štadiónom.

2

Zaplniť 10 000 miest nebol počas základnej časti problém aj napriek zvyšujúcim sa cenám lístkov a dlhodobo kritizovanému predaju cez aukciu. V posledných zápasoch play-off doslalo vedenie lekciu a množstvo sedadiel v hodnote viac ako 50 € na osobu, ostalo prázdnych.

3

HC Slovan mal bezpochyby jednu z najlepších atmosfér vďaka fanúšikom. Po strelenom góle domácich som mal častokrát dilemu, či fotografovať radujúcich sa hokejistov, alebo radujúcich sa návštevníkov štadióna.

4

5

Zarastené dvojičky Ľudovít a Róbert ktoré si v deň zápasu vyzdobia svoje brady logami tímov, nemôžu chýbať na žiadnom dôležitom zápase. Stali sa neoficiálnym maskotom Slovana.

6

Hokej na štadióne Ondreja Nepelu sa dá pre nižšie webové rozlíšenia fotiť aj s lacnejšími digitálnymi zrkadlovkami, ale je potrebné investovať do lepších svetelných objektívov s rýchlym ostrením. Potom chýba už len trochu tréningu, skúsenosti s fotením športov a veľa šťastia na dobré momenty.

7

Jeden z mála štadiónov v Bratislave, kde si vystačím s automatickým vyvážením bielej vďaka dobrému osvetleniu. Ľadová plocha naviac funguje aj ako odrazka pre svetlo a väčšina záberov sa dá fotiť aj na ISO 800 pri clone 2,8.

8

Fotenie cez špinavé plexisklo je problémové. Fotografov irituje aj nekonečný pás reklám, ktorý sa nachádza po celej šírke, tesne nad mantinelom.

9

Pri fotení športov takmer bezchybne funguje Murphyho zákon. Ak sa postavím k bránkovisku hostí, väčšinu času sa hra odohráva pri bráne domácich.

10

Vďaka KHL a štrajku v zámorskej NHL mohlo aj malé Slovensko zhliadnuť také hviezdy ako Alexander Ovečkin v drese Dinamo Moskva...

11

...charizmatického a skromne pôsobiaceho Jevgenija Malkina z Metallurgu Magnitogorsk.

12

I hokejového virtuóza Pavla Daciuka z CSKA Moskva.

13

Mladý prešovčan Jaroslav Janus ako hlavná opora belasých.

14

Hlavným ťahúňom slovanistickej ofenzívy bol kapitán Miroslav Šatan... až kým v Prahe nenarazil na strom s menom Zdeno Chára.

15

Obra Cháru z HC Lev na oplátku diváci na domácom ľade vytrestali búrlivým pískaním počas celého zápasu. Zrejme zabudli, že hokej nie je krasokorčulovanie, ale patrí k nemu aj tvrdá hra telom.

16

Neľútostné zákroky na ľade miestami pripomínali skôr zábery z Ultimate Fighting Championship. Pri mantineloch si hráči nič nedarovali a oplatí sa mať stlačenú spúšť.

17

Letiaci švédsky obranca David Printz skladá na zem Mikhaila Mamkina zo Spartaka Moskva. Takéto letecké zábery z tesnej blízkosti sa z hľadáčika fotoaparátu ťažko predvídajú a sledujú. Väčšinou ide o šťastie.

18

Neraz do záberu vlezie prúžkované prasiatko. Veľakrát som mal dojem, že je ich na hracej ploche viac ako samotných hráčov.

19

Michal Sersen plní funkciu airbagu.

20

21

Višňovský priklincoval fínskeho útočníka Nika Kapanena z tímu Ak Bars Kazaň.

22

Letí, letí, všetko letí.

23

Hokej miestami pripomína wrestling...

24

...aikido...

25

...alebo karate.

26

Dajú sa v ňom objaviť aj preteky lezúňov na hokejový spôsob.

27

Súboje pri striedačkách majú tiež svoje osobitné kúzlo.

28

Na prvý pohľad obyčajná fotografia. Stačí sa ale zahľadieť do publika...

29

V zápase s pražským HC Lev sa Slovan buchol po vrecku a nakúpil belasé šály. Duel tak pripomínal euforické play-off zápasy v NHL, kde fanúšikovia nad hlavami točia uterákmi.

30

31

Počas niektorých zápasov spestrovala prestávky kultúrna vložka. Slováci na hokeji uprednostňujú skôr predražené pivo v „sockovskom” tégliku a klobásky na kartóne, po ktorých sa po každej siréne bezhlavo vyrútia, ako keby ich rozdávali zadarmo. Jedlá a nápoje sú pritom na štadióne s vysokohorskou prirážkou.

32

Kto sa doma zabudol obliecť, môže tak urobiť aj na štadióne. Treba ale siahnuť hlbšie do vrecka. Logá na oblečení predsa len stoja o niečo viac.

33

Prvú verziu rolby z upraveného traktora vyrobil Frank Zamboni v roku 1942. Dnešné verzie dokážu brúsiť, zbierať sneh do nádrže, umývať ľad a nanášať vodu, z ktorej sa vytvorí nová vrstva ľadu. Ak máš zbytočných 40 000 € a chceš byť štýlový, môžeš si podobnú zaobstarať.

34

Na hokejových zápasoch nechýbajú sebavedomé cheerleaderky s peknými postavičkami, ktoré sa snažia spestriť nudné prestávky vlnením, mávaním a prešľapovaním. Podľa mojich skúseností sú fotogenické a usmievavé dievčatá zväčša len tie, ktoré stoja v prvom rade.

35

V niektorých ruských kluboch majú túto činnosť na starosti polo-obnažené slečny s veľkým dekoltom. Slovan to vzal viac konzervatívne a na ľad vysiela mládež v teplákových súpravách. V podobných cestujú do školy niektoré dnešné malomeštiacke tínedžerky.

36

Takto pijú brankári v Rusku.

37

Tak to dopadne, keď ruskí rozhodcovia pískajú ruským klubom. Nekonečné hádky, nadávky a výhovorky na mužov v prúžkovanom. Slovan zaplatil pokutu 7000 € za vulgárne skandovanie fanúšikov - a to zrejme nerozumeli všetkým odborným murárskym výrazom, ktoré na štadióne počas sezóny padli.

38

Nájsť v dave ľudí zaujímavý záber bez dioptrických okuliarov je niekedy veľmi náročné. Ak chceš byť na fotografii, je dobré mávať niečím väčším.

39

40

41

Rastislav Staňa z tímu CSKA Moskva sa po vyhranom zápase teší ako po získaní Gagarinovho pohára.

42

Koniec štrajku v zámorskej NHL obral belasých o cenné posily. Obrancovia Ľubo Višňovský a Andrej Sekera sa lúčia s publikom a spoluhráčmi, ako keby definitívne ukončovali svoju kariéru.

43

44

Jeden zo skalných fanúšikov dostal od Andreja prepotené hokejové rukavice. Aspoň mu nebola v autobuse zima...

45

Ako z rozprávky „Dlhý, Široký a Bystrozraký”. Ruská hviezda Alexander Ovečkin v tíme Dinamo Moskva oslavuje gól so spoluhráčmi. Vpravo je najmenší útočník v KHL Michael Anisin s výškou 167 cm a váhou 70 kg. Dinamo sa nakoniec vo štvrťfinále play-off Západnej konferencie KHL stala katom belasých a vyradila ho hladko 4:0 na zápasy.

46

Čím lepší výsledok, tým dlhšia „ďakovačka”. Väčšina fotografov v tomto momente okupuje priestory press-zóny, kde vyčkávajú na rozhovory s hráčmi.

47

Červený koberček musí byť. To okukali z Holywoodu. Odkiaľ majú tie policajné zátarasy, nevedno.

48

Po každom zápase je v press-zóne čas na otázky pre trénerov oboch mužstiev v dvoch jazykových mutáciách. V slovenčine a ruštine. Na zábere je Július Šupler za tím HC Donbas Doneck a vedľa neho sedí flegmatický a rozvážny Rostislav Čada, ktorého nerozhodí ani ručný granát.

49

Dostať sa po zápase do šatne domácich je náročné psychicky i fyzicky. Počet novinárov je obmedzený a tak sa pred bránami malej smradľavej šatne vytvára tlačenica. Strkanie, predbiehanie, šliapanie po nohách - ako v prvom ročníku základnej školy. To všetko sú schopní robiť naši „distingvovaní” slovenskí novinári.

50

Už prvý rok v kontinentálnej hokejovej lige sa Slovan chová horšie ako taliansky futbalový veľkoklub. Čudné maniére a arogancia zo slovenskej extraligy sa tak trochu preniesli aj do KHL a štadión je celý čas strážený ako väznica Guantánamo na Kube. Na fotografovanie z takýchto miest treba A) neviditeľný oblek, B) povolenie od šéfa tajnej služby.

51

Miroslav Šatan ponúka rozhovory a milé pohľady len pri správnej konštalácii hviezd a pri priaznivom výsledku. Jeho apatia voči novinárom je značná, ale od kapitána tímu by sa čakal profesionálny prístup a lepšia „Public relation”.

52

Na odchádzajúceho a pobaleného Branka Radivojeviča zo Spartaka Moskva sa novinári vrhli ako supy a takmer prevrátili jeho kufrík s cennosťami. Bol pre nich väčšia atrakcia ako Disneyland.

53

Ak by si potreboval dotiahnuť kohútiky na vodovodnom potrubí vieš, kde a koho hľadať.

54

Z fotografa sa v žiadnom prípade prdel nerobí. Nikdy nevieš, kedy skutočne stlačí spúšť.

55

Takto vyzerá švédsky stôl českého tímu v slovenskej šatni. Záchodový papier všetkému dodáva neopakovateľnú atmosféru.

56

Andrej Sekera v štýle perzského bojovníka.

57

Višňovský a jeho nekonečný schizofrenický príbeh o zlej NHL a veľkom návrate do milovaného HC Slovan sa nekonal. Pár týždňov po skončení sezóny podpísal 9,5 miliónový dvojročný kontrakt s New York Islanders a sen fanúšikov Slovana sa rozplynul ako korunky v slovenskej štátnej pokladnici.

58

„Slovan vs. Zombies” na záver. Ďaľšie hokejové momentky a zábery zo zimného štadióna Onreja Nepelu v sezóne 2012/2013 nájdeš v bohatej galérii . Ak ti bude málo, neprehliadni vianočnú fotonádielku KHL zápasov s tímami Salavat Julajev Ufa, Neftechimik Nižnekamsk a Ak Bars Kazaň alebo HC Lev Praha .

Publikované: 27. 8. 2013 / Autor: MOWS
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 6 súvisiacich článkov
Mohlo by ťa zaujímať: