Kréta: malé Rethymno v štýle Orientu a Benátok

Grécko, Kréta, RethymnoTip na výletHodnotenie

September 2014 - Rethymno (Ρέθυμνο) je tretie najľudnatejšie mesto gréckeho ostrova Kréta. Leží na severnej strane ostrova, vzdialené 82 km od hlavného mesta Heraklion . Medzi najväčšie dominanty Rethymna patrí benátsko-turecká pevnosť (Fortezza) s výhľadom na mesto a Krétske more. Mesto nie je atraktívne natoľko, aby si tu strávil viac ako polovicu dňa. Ak naviac cestuješ autobusom, budeš potrebovať nervy z ocele na miestnom autobusovom nádraží, v ktorom vládne typický grécky chaos. Oveľa rozumnejšie je naplánovať si celodenný výlet do neďalekej Chanie , ktorá má krajší prístav i zaujímavejšiu ponuku múzeí.
1Panoráma na mesto Rethymno z pevnosti

Panoramatický záber z benátsko-tureckej pevnosti na historické centrum. Kedysi väčšiu časť zeme zaberalo morské dno a prístav. Krajšiu fotografiu mesta vyhotovíš len z kopca nad mestom, vedľa cesty prvej triedy - E75. Ideálne podvečer, aby ti obedné slnko nekazilo záber.

2Vstup do pevnosti

Príjemne vychladený vchod do pevnosti po šmykľavých kameňoch. Ak sa vyberieš v žabkách alebo vysokých podpätkoch, poľahky skončíš s vyvrtnutým členkom. Po daždi je možné tunel využiť aj ako tobogan. Na konci tunela sa nachádza pokladňa v ktorej sa nevyhneš plateniu.

3Fortezza Castle, Rethymno

V pevnosti nájdeš okrem zrúcanín, poloprázdnych budov, tureckých kupol, malého amfiteátru a spálenej trávy aj pekný výhľad na okolie. V areáli sú na počudovanie samostatne spoplatnené toalety. Niet divu, že návštevníci si radšej uľavia v strážnych vežiach, ktoré potom zapáchajú ako mestské verejné hajzle.

4Fotografi a kameramani na vrchole pevnosti

Vyvýšené miesto v pevnosti je rajom fotografov, amatérskych kameramanov i facebookových cvakačov. Na prechádzku po pevnosti si rezervuj približne hodinu. Nezabudni aj na dostatočné zásoby vody, lebo tieňa je tu skutočne veľmi málo.

5Nákladný prístav v Rethymne

Pohľad na veľmi minimalistický prístav. Ak by si išiel týmto smerom ďalej, po 80 kilometroch sa dostaneš do hlavného mesta Kréty. Na to ale nie je dôvod (ak práve nechceš odletieť z ostrova).

6Kaplnka v skale pod pevnosťou

Dobre skrytá kaplnka v skale pod pevnosťou. Vstup sa nachádza zo západnej strany, neďaleko autobusového nádražia.

7Benátsky prístav s pirátskou loďou

Na Kréte snáď neexistuje iný názov ako benátsky. Romantickejší prístav nájdeš v Chánii , ktorá zaujme krajšou architektúrou okolitých stavieb. Tento očarí snáď len zakotvenou pirátskou loďou - pôsobiacou ako hračkárstvo na mori. Reštaurácie popri nábreží ponúkajú rôzne morské špeciality za astronomické sumy a prechádzku ti budú znepríjemňovať otravní čašníci.

8Smädná hus pije vodu z kýbla

Hus je najlepšia pečená a s dusenou kapustou, ale poteší aj takáto momentka.

9Obchody a nakupovanie v srdci Rethymna

Centrum ponúka okrem barov, reštaurácií, diskoték a obchodov s oblečením aj klasické grécke obchody so suvenírmi. Väčšina z nich predáva oveľa drahší tovar ako supermarkety v letoviskách. Návštevník môže mať miestami dojem, že sa nenachádza v malom skromnom gréckom mestečku, ale v historickom centre talianskeho Ríma.

10Mythos obchod v starom meste

Ak budeš pozorný, objavíš aj obchod s obuvou Baťa bez ť (v galérii pod článkom je dôkaz).

11Ulička v Gréckom meste

Naaranžované stoly, ktoré si vychutnáš skôr len v turistických sprievodcoch. Historické centrum ponúka naozaj zaujímavé zákutia i stavby v štýle Orientu a Benátok.

12Zničené grécke domy

Takto vyzerá väčšina ulíc v Grécku. Zanedbané, opustené a zničené.

13Bicykel opretý o bránu

U nás na Slovensku by mal tento nezamknutý bicykel svoj osud spečatený.

14Grék tlačí Kroasanty na ceste

Momentka zhotovená neďaleko trhoviska. Grék tlačí na frekventovanej ceste čerstvé šišky a croissanty. Nie je nič lepšie ako príchuť olova.

15Sladké hrozno umývané pod vodou

Hrozno je na ostrove u pouličných predajcov skutočne chutné a cenovo dostupné. Ak sa rozhodneš pre menej zdravý spôsob stravovania, navštív jednu z kebabární. Odporúčam takú, v ktorej uvidíš sedieť najviac miestnych.

16Gréci pri obednej sieste

Pohodička na grécky spôsob. Miestni vysedávajú v baroch od rána do večera. Čítajú noviny, hrajú karty, alebo len tak bezstarostne sledujú turistov.

17Spiaci čierny kocúr na rohožke

S miestnymi mačkami tu počas dňa nie je žiadna reč. Spia alebo sa povaľujú ako domáci.

18Ulička Rerhymno s bicyklom

Ak navštíviš akékoľvek mesto v Grécku, neostýchaj sa odbočiť z hlavných ulíc plných obchodov a turistov. Naskytnú sa ti neopakovateľné a originálne zábery. Viac fotografií nájdeš v nasledujúcej galérii.

Publikované: 29. 6. 2015 / Autor: MOWS
Fotogaléria 22 fotografií
6/10
Dobré
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 7 súvisiacich článkov
Mohlo by ťa zaujímať: