Kréta: skazený Sandy Beach hotel a piesočnatý Kavros

Grécko, Kréta, KavrosRecenzia na hotelHodnotenie

September 2014 - Asi začína byť nepísaným pravidlom, že kvalitné grécke štvorhviezdičkové hotelové komplexy v strednej a vysokej cenovej kategórii majú škaredé alebo zle prístupné pláže. Tie lacnejšie a menej kvalitné hotely a apartmány v obľúbených turistických letoviskách ich majú väčšinou rovno pod oknami a sú ako vystrihnuté z fotobanky. Sandy Beach na Kréte patrí medzi druhú skupinu. Letovisko Kavros ponúka skutočne príjemnú dovolenku na dostatočne širokej piesočnatej pláži s možnosťou navštíviť autobusom neďaleké Georgioupolis, romantické mestá Chania a Rethymno s množstvom obchodov. Odkiaľ ale nabral tento hotel rating troch hviezd a prečo ho známa cestovná kancelária uvádza ako veľmi obľúbený medzi klientmi je mi záhadou. Buď sa moje nároky vekom zvyšujú alebo slovenská klientela je nenáročná.
1Kavros na Kréte

360° panoramatický záber z piesočnatej pláže v Kavrose pri východe slnka. Prevažne piesočnatá pláž s drobnými kamienkami pri vstupe do mora, sa tiahne od strediska Georgioupolis až takmer po mesto Rethymno. Vzdialenosť medzi týmito mestami je približne 18 km.

2Sandy Beach hotel na gréckom ostrove Kréta

Pred vstupom na recepciu hotela Sandy Beach víta hostí starorímsky boh mora - Poseidon, osadený do peknej záhradky ako záhradník z Mountfieldu.

3Dovolenka v hoteli Sandy Beach

Palmová záhradka v okolí hotela je pekná ale po hotelovej rýchlostnej komunikácii sa chodí zle (najmä s batožinou na kolieskach). Na každých desiatich metroch sa povaľujú hadice. Prvé poschodia izieb súkromie neponúkajú. Z chodníka vidíš cez okno celý obsah izby a večer zistíš, že závesy sú na garníži akési krátke.

4Izby na hoteli Sandy Beach

Hneď pri vstupe do izby zaujme architektúra stien, stropov a rôznych nezmyselných výklenkov. Žeby pokus o dekonštruktivizmus?

5Hotelová izba Sandy Beach

Dvojlôžková izba na trojhviezdičkový hotel vyzerá obstojne. Sú ale veci, ktoré sa statickými fotografiami nedajú zachytiť. Napríklad strašidelné a hlučné bublanie vody z neďalekého bazéna a každodenné rušenie nočného kľudu z hotelovej diskotéky (nazval by som to skôr len ako hlasná hudba). Asi je vhodnejšie ubytovať sa čo najďalej od pláže.

6Šikmá stena na izbe

Šikmé steny sú praktické ako niektoré byty v moderných bratislavských novostavbách. Táto časť izby by sa dala využiť ako detská ohrádka. Presne ako píšu na stránke cestovnej kancelárie: „vhodné aj pre rodiny s deťmi”.

7Pat a Mat na hotelovej izbe

Netreba zháňať údržbárov. Hotel ma najmodernejšie opravárenské vybavenie priamo na izbách. Na fotografii si okrem skrutkovača vo farbách gréckej vlajky, treba všimnúť aj ohnutú lampu, ktorú hravo prispôsobili umiestneniu zrkadla. Miestni kutil bol určite vášnivý fanúšik seriálu Pat a Mat.

8Televízor a zásuvka

Televízia (aj keď z postele na ňu bez ďalekohľadu len ťažko dovidieť) poteší - najmä keď v nej bola na prvom mieste naladená nestranná ruská štátna televízia vysielajúca ruských „dovolenkárov” na Ukrajine. Ako inšpiratívne považujem aj zapojenie sieťového kábla a antény do steny pod stropom. Podobné sofistikované riešenia (detskej poistky) boli použité aj v hoteloch v Soči na zimnej olympiáde.

9Neupratané wc

Nie každý deň idú upratovačky na plný výkon.

10Ventilátor v kúpelni

Ventilátor v kúpeľni odsáva vzduch aj nad sadrokartónovým stropom - ak sa ti ho podarí aktivovať. Prečo takýmto spôsobom strop znižovali, radšej vedieť nechcem.

11Zničené zárubne a dvere

Na izbe sa nevybúrili len profesionálni majstri, ale aj Poseidon, ktorého teraz velebia v záhradke pred hotelom. V TIP travel píšu, že hotel je pre stredne náročných klientov. Uf! Príbeh nekončí. Pod článkom sú ďalšie fotografie, ktoré dokazujú, že nie len dvere tu dostali zabrať.

12Stravovanie v jedálni

V sezóne 2014 ponúkala CK hotel s polpenziou. Jedlo bolo iba pre naozaj silné žalúdky, trénované v slovenských vývarovniach, kde fičí instantné obedové meníčko zo zeleného poľského zlacneného mäsa, poriadne vykúpaného v oleji na truhlu. S partnerkou sme si nejeden večer pripomenuli kultovú Bolkovu hlášku „Mně je tak blbě, že nemám ani tužku”. V tomto prípade to nebolo z prejedenia, ani nadmerného požitia alkoholických nápojov. Bola to otrava jedlom. Jediné čo sa dalo jesť bez poškodenia vnútorných orgánov bol melón a hrozno. Nosili ho ale tak málo, že sa ušiel iba vyvoleným. Zazerajúceho kuchára dopĺňajúceho túto stravu by snáď bola škoda opomenúť.

13Mŕtvola z piesku na pláži

Takto dopadneš, keď si naberieš veľa „mäsových” guličiek utopených v oleji s delikátnou zemiakovou kašou z prášku. V roku 2015 sa kuchyňa zjavne nezmenila. Poznám ďalší prípad otravy z jedla. Horúčka, triaška a zvracanie. Aj takéto sú obľúbené hotely Slovákov.

14Pes na pláži pri východe slnka

Aj pes vie, čo je dobré. Salámu z raňajok nežral.

15Malý bazén

Hotelový bazén rozlohou pôsobí ako väčšia vírivka. Plávať sa v ňom nedá. Maximálne do neho padneš cestou z večere. Ale po pravde. Kto už by len cestoval 1500 km kvôli detským záchodom (v preklade: chlórová voda v bazéne).

16Piesočnatá pláž Kavros

Pláž v Kavrose je skutočne pekná, čistá (určite nie ako hotel), piesočnatá, s príchuťou malých nepríjemných kamienkov pri vstupe do mora. Pre citlivejších všetko vyriešia topánky do vody, ktoré ponúka takmer každý športový obchod.

17Dovolenka na Kréte

Okolie je na grécke pomery atraktívne a panorámu za hotelmi okrášľujú krásne a vysoké hory zvané Lefka Ori . Trochu som si zaspomínal na dovolenku v tureckej Alanyi. Ak si nájdeš čas a peniaze na prenájom auta, určite si naplánuj výlet do miestnych hôr. Sú tam naozaj nádherné výhľady.

18Zábava vo vode

Hĺbka je miestami vhodná aj pre neplavcov.

19Imigrant na pláži predáva kabelky

Imigranti tu boli už dávno pred veľkou inváziou z roku 2015. Grékov daňové úniky z predaja „fejkových” tovarov netrápia. Rovnako ani stráženie spoločných hraníc a ... tak podobne.

20Frekventovaná cesta pri hoteli

Obchody so suvenírmi, potraviny a lekáreň sú za frekventovanou cestou. Prechádzanie je miestami život ohrozujúca činnosť. Výhodou umiestnenia hotela je neďaleká autobusová zastávka kúsok od recepcie. Dostať sa dá do neďalekého Georgioupolisu, alebo vzdialenejšej Chanie a Rethymna modernými klimatizovanými autobusmi.

21Vrak auta

V dedinke Kavros toho na obdiv veľa nie je. Vrak auta vyzdobený kvetinami ako jediný potešil šošovku môjho objektívu.

22Obchody v Kavrose

Ak by ti z ubytovania preplo alebo si sa posral do výšky z hotelovej stravy, v dedinke sídli aj doctor. Na voľnopredajné lieky z miestnej lekárne si priprav poriadny balíček peňazí. Sódu bikarbónu, domácu liehovinu alebo živočíšne uhlie si preventívne prines v batožine zo Slovenska.

23Nočný život v hoteli

Hotelový bar je pre nenáročných pijanov a každodenné diskotéky pre ešte nenáročnejších
tanečníkov. Ak si pozeral reláciu „Mama, ožeň ma!” určite si spomenieš na vychytených dedinských „dídžejov”. Susediaci hotel bol na tom ešte lepšie. Počas gréckych večerov pozýval falošne spievajúceho gitaristu. Tam si pre zmenu zaspomínaš na Phoebe zo seriálu Priatelia. Jednou vetou - kľudný rodinný hotel.

24Nočný Kavros

To najkrajšie na celej dovolenke je samozrejme more a oddych od každodenných starostí a povinností. Okolie Kavros je ako stavané pre rodiny aj páriky. Nie je vhodné na rušný mestský život a nákupy. Najlepšia možnosť je požičať si auto alebo sadnúť na autobus a objaviť neďaleké mestá. Rethymno a Chania určite stoja za to návštevu. Sandy Beach hotelu s veľmi pofidernou kuchyňou sa radšej vyhni širokým oblúkom!

Publikované: 17. 3. 2016 / Autor: MOWS
Fotogaléria 6 fotografií
2/10
Hrôza
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 6 súvisiacich článkov
Mohlo by ťa zaujímať: