Kréta: Hotel Santa Marina Beach, Amoudara

Grécko, Kréta, AmoudaraRecenzia na hotelHodnotenie

Jún 2012 - Hotelový komplex Santa Marina Beach**** sa nachádza na severnej strane ostrova Kréta, pri pláži Amoudara. Jeho celková rozloha je približne 26 000 m². Nájdeš tu prevažne francúzsku klientelu, doplnenú o ruskú a slovenskú. Je to all-inclusive hotel s kvantom jedla, peknou piesočnatou plážou a športovými možnosťami v cenovej relácii 800-1000 € na osobu na 11 dní.
1Hotel Santa Marina

Izba 365 má jeden z najlepších výhľadov na vnútorný hotelový komplex. Negatívom je jedáleň umiestnená pod balkónom.

2Amoudara Beach

Pláž Amoudara. Pohľad na západnú stranu pobrežia.

Ubytovanie naše každodenné


Hotel by som počtom izieb a rozlohou zaradil skôr medzi tie stredne veľké. Nenájdeš tu žiadne 5 poschodové králikárne, kde na jednej chodbe nachádza 50 izieb. Samotný hotel a blízke rodinné bungalovy majú najviac tri podlažia. Celý hotel vrátane reštaurácie je bezbariérový. Väčšina izieb a bungalovov je situovaných do areálu hotela, tí menej šťastní sa môžu dopracovať k izbám s výhľadom na rušnejšiu cestu. Servis (upratovanie) na izbách a vybavenie hodnotím pozitívne. Izby sú čisté, obsahujú všetky potrebné artefakty potrebné k prežitiu, vrátane malej chladničky, dostatočného množstva skríň a regulovateľnej klimatizácie. Závislákom nechýba ani LCD TV. Jediným negatívom je Green key systém a každodenný boj s pieskom (najmä odtoky vo vani dostali po návšteve pláže poriadne zabrať). Na záchode je ťažké zvyknúť si hádzať použité toaletné papiere do koša. Po návrate z dovolenky sa tento zvyk zas odnaučiť :)
3Izba v hoteli Santa Marina

4Prekvapenie

Na izbe nás čakalo po večeri prekvapenie vo forme ovocia a červeného vína.

5Bungalovy v hoteli Santa Marina

Hotel ponúkal okrem klasických izieb aj ubytovanie v pivničných priestoroch. Tieto izby určite nepatrili medzi atraktívne. Skôr naopak.

6Zavlažovanie trávy

7Potápači v hotelovom bazéne

Počas celého dňa je pre all-inclusive hostí v ponuke zmrzlina v kornútku a nealko nápoje. Jeden z nich je aj Coca Cola. John Stith Pemberton by sa asi v hrobe otáčal. Tento sirup okolo Coca Cola ani neletel. Ostatné ponúkané malinovky sú rovnako lacné ako spomínaná Cola. Deti ich ale skoro určite budú milovať. Všetko mali zachrániť alkoholické miešané drinky. Žiaľ, ani tie nie sú najlepšie. Základom je opäť presladený sirup a lacný alkohol.
8Barman podáva alkoholický kokteil

9Cesta k pláži

Cesta k pláži. Ako z Hawai-a.

10Lekná v jazierku

Nechýba jazierko s leknami, obývané žabami. Smrádeček na pol kilometra.

11Santa Marina v noci

Nočné kúpanie v bazéne je bohužiaľ zakázané. Chémia nepustí.

Paranormálne úkazy na recepcii


Na recepcii sa dala nájsť veľmi inteligentná recepčná, ktorá mala telepatické schopnosti a všetko vyriešila skôr, ako som stihol dopovedať. Na dorozumenie tu stačila lámaná angličtina, v najhoršom prípade dochutená nemčinou alebo francúzštinou. Pre tých menej zdatných stačí komunikácia nohami a rukami. Na recepcii sa objavovali aj praktikantky, ktoré slúžili skôr ako ozdoba recepcie. Navyše ich dopĺňal jeden pripečený recepčný, ktorý sa na každú položenú otázku tváril, akoby som si pýtal recept na bolonskú omáčku.
12Fotograf

Fotenie romantických fotografií sa tu stalo akýmsi národným športom. Fotografi číhali pred vstupom na večeru, aby si ráno mohol zapýtať almužnu.

13Green key

Magnet s kľúčom (Green key) zapína na izbe elektrinu. Pri odchode z izby je teda nemožné nabíjať baterky, alebo si chladiť izbu klimatizáciou.

Stravovanie - nech ťa sila žalúdočných štiav sprevádza


Hotel ponúka stravovanie formou švédskych stolov, polpenziou alebo plnou penziou. Výber je široký, či už som bol na raňajkách, obede alebo večeri. Každá návšteva sa zvrhla na neskutočné prežieranie sa a odchod z jedálne som skončil lozením po štyroch alebo levitovaním vo vodorovnej polohe.

V ponuke boli toasty, ktoré sa dali prehnať v piecke, ale aj žemle, chlieb a veľké bagety. Pečivo bola achillova päta raňajok a okrem opečených toastov som tu niekoľkokrát narazil na suché a staré kúsky. Na ich požutie som minul viac energie, ako pri behaní po tenisovom kurte. Ikonou raňajok sú vajíčka. Neodolal som volskému oku, ani praženici, ktorej som tu jedol na tony. Klasické anglické raňajky sa dajú obohatiť párkom i slaninou. Nechýba fazuľa, rôzne druhy studených šalátov, gigantické paradajky, uhorka, jogurt, približne dva druhy syra a salámy, ktoré mne osobne po chuti neboli. Pripomenuli mi tie, ktoré som jedával na dovolenke v Turecku (nazývali sme ich ťavie, pre ich divnú chuť). Na raňajky sa dalo doraziť sladkým pečivom, rôznymi plnenými koláčmi (najčastejšie nutellou a pudingom) a komu bolo málo, natrel si ich jedným so 6 druhov presladených džemov. Milovníkov mlieka a müsli nepoteším. Mlieko malo chuť ako voda a müsli by som nenabral ani svojmu nepriateľovi.

Výhodou all-inclusive sú nápoje. Ja som uprednostnil klasickú vodu, na výber boli aj rôzne sladké a lacné žbrndy, ktoré mi pripomínali skôr tie lacné socialistické nápoje v sklenených fľašiach. Kto sa chcel v zime zohriať, nechýbal porciovaný čaj, pre závislákov káva.

Skoré kontinentálne raňajky (early breakfast) sa podávajú už od 4:30 a stačí ich deň dopredu nahlásiť na recepcii. Výber je trochu menší ako klasické raňajky začínajúce o 7:00, ale množstvo je neobmedzené a dá sa tu skutočne dobre posilniť pred akýmkoľvek výletom.
14Švédske stoly

Najväčšou hrozbou na švédskych stoloch sú francúzski senilní dôchodci. Pri jedle a nápojoch 15 minút meditujú, čo si chcú nabrať. Keď si naberú, pol hodinu premýšľajú, kde je ich stôl.

Obedy a večere sú podstatne pestrejšie najmä na mäso, zákusky a torty. Vybrať sa dá z gréckeho šalátu, tzatzik (môj jednoznačný favorit, vhodný ku každému jedlu), 7 druhov omáčok vrátane klasickej horčice, rôznych studených šalátov a syrov. K tomu sa každý deň prestriedali polievky a hlavné jedlá vo forme výborných plnených koláčov z lístkového cesta (syr, špenát), cibule v trojobale, zapekanej brokolice s vajíčkom, mäsom s omáčkami na rôzne spôsoby (bravčové, hovädzie, kuracie, rybacie). Niekedy sa tu dala zhliadnuť musaka, americká pizza, špagety, pečené krumple v alobale, grilované sardinky, slimáky, chobotnica a iné špeciality. Celkovo prevládala grécka a talianska kuchyňa. Slabšia stránka sú prílohy. Kuchári nič iné ako hranolky (ktoré boli mimochodom skutočne výborné) a cestovinu nepoznajú. Zemiakové pyré bolo dva krát a chutilo ako zahustená malta, ryža bola ako 6x prevarený čaj a klasické školské varené zemiaky bez výraznej chuti ostali pre mňa nepovšimnuté. Naopak ovocie príjemne dopĺňalo výber. Od jabĺk, pomarančov, kivi, grepov cez obľúbené melóny. Kto chcel všetko naraz, našiel sa tu ovocný kompót.
15All inclusive

16Večera formou bufetových stolov

17Grécky šalát

Na každom gréckom šaláte hostia vyžrali najskôr syr feta.

Gréci sú známi tým, že večera je pre nich významnejšia udalosť. Takmer v každom hoteli sú pre mužov predpísané dlhé nohavice. V jedálni na tom nikto nebazíroval, čo je celkom škoda, lebo sedliakov v športových kraťasoch tu bolo viac než dosť a nám by tak ostal podstatne väčší výber zo stolov. Každú nedeľu je tu na programe grécka kuchyňa spojená s welcome drinkom Raki, po ktorom som mal pár minút zdvojené videnie. Najšokujúcejšie ale je, keď ruský dovolenkár alkohol odmietne so slovami „No, thank you. Latet...”.
18Švédske stoly

Taniere sú každým dňom menšie a menšie.

19Gril

Priamo pod našimi oknami pripravovali grilované špeciality. Karcinogény rozvoniavali na všetky okolité balkóny. Sušiace sa plavky a uteráky dostali špecifickú vôňu...

K nápojom po obede pribúda biele, ružové a červené víno. Vína sú tu pomerne ľahké a biele som si obľúbil ako pomocníka pri trávení. Servis svoju prácu zvláda viac ako sa patrí. Odnášanie zo stolov im išlo tak dobre, že niekedy mi vzali aj tanier, z ktorého som ešte plánoval jesť. Pravidelným spestrením bolo padanie tanierov na podlahu. Gréci sú asi poverčiví a to šťastie z črepín berú príliš vážne.
20Hamburger

K tomuto chutnému mäsku s názvom hamburger mi stačili žemle, horčica a hranolky. Zdravo a chutne...

21Tanier s jedlom

Aj takto môže vyzerať predjedlo v all-inclusive hoteli.

22Jedáleň v Santa Marina

Jedna z najkrajších častí jedálne. Obed a večeru tu znepríjemňovala vtieravá škaredá mačka, s ktorou si domáci nevedeli rady. To je len dôkaz toho, že Gréci vo všeobecnosti nevedia riešiť problémy razantne.

Hodnotiť stravovanie v hoteli Santa Marina by sa dalo z dvoch pohľadov. Prvé hodnotenie z pohľadu náročného klienta, ktorý si luxusnejší all-inclusive hotel vybral najmä kvôli stravovaniu. Takýto klient sa stravuje skôr v lepších reštauráciách a uprednostňuje kvalitu nad kvantitou. Potom by bolo hodnotenie len 5/10. Tri body by som stiahol práve za boom efekt. Niektoré jedlá sú lepšie, iné sú katastrofálne, presolené alebo naopak nedochutené. Výber z mäsových výrobkov na jednom obede alebo večeri nie je najväčší a ak ti niečo nesadne, výber sa veľmi rýchle zúži. Rovnako je negatívom málo príloh. Cestoviny sa k niektorým mäsám jednoducho vôbec nehodia a každodenné hranolky nie sú práve najvhodnejšou a najzdravšou stravou. Ani zmrzlina v piatich farbách s rovnakou chuťou, gurmánovi rovnako nepomôže ku šťastiu. Rovné dva body by som strhol hygiene. A to vrátane špinavých pohárov, ktoré sú ako po krčmovej párty z tretej cenovej, opackaných príborov a tanierov, na ktorých sa pri troche šťastia dalo nájsť zasušené jedlo. Neviem akým spôsobom umývajú riady v kuchyni, ale ja som mal dojem, že všetky riady nahádžu do jednej nádoby, ktorú ponoria do mora, vysušia na slnku a prinesú ich naspäť do jedálne.

Druhé hodnotenie, by bolo z pohľadu priemerného stravníka, ktorý na obedoch skôr šetrí. Vyhľadáva skôr závodné jedálne alebo reštaurácie s menu do 4€ aj s masážou a vírivkou v cene a príležitostne vstúpi do priemernej slovenskej reštaurácie, v ktorej varia z polotovarov. Potom by som stravovanie v hoteli ohodnotil na 8/10. 2 body sú strhnuté za spomínanú hygienu.
23Kuchár a jeho špeciality

Každá nedeľa bola obohatená gréckou kuchyňou.

Thajská pláž a Mič Bjukenen


Pláž pri hoteli Santa Marina patrí medzi klenoty Amoudary. Zo širokého okolia je to najkrajšia a najupravenejšia pláž (odporúčam prečítať si článok z okolia hotela Apollonia Beach ). Pláž je piesočnatá, v ponuke sú lehátka a slnečníky, ktoré boli túto sezónu v cene pobytu. V hoteli si za depozit 30€ môžeš požičať modré osušky (cena ako za uterák z Wimbledonu).
24Pláž Amoudara

Smerom na západ je vidieť rad komínov. Patria k miestnej elektrárni. Na opačnej strane sa dal zhliadnuť futbalový štadión v meste Heraklion.

25Pes na pláži

Na pláži si si mohol dočasne adoptovať psa. Stačilo trocha pozornosti. Keksíky a salámu z raňajok odmietol. Asi vedel prečo...

26

Okolité pláže ponúkali rôzne vodné adrenalínové atrakcie pri ktorých sa dalo ľahšie utopiť, alebo prísť o vreckové.

27Plavčík

Mič Bjukenen. Jeho obľúbená zbraň pri rozbúrenom mori bola píšťalka.

28

Plavčík a jeho nafukovačka.

Každá minca má ale dve strany a je treba spomenúť aj tú druhú. Nevýhodou severného pobrežia je práve vietor. Vietor nefúka len piesok na všetky strany a do všetkých otvorov, ale odfúkava osušky, rôzne nafukovacie pomôcky, privoláva vlny a hlavne špinu z Krétskeho mora. Voda je vo veľa prípadoch plná nečistôt a pre citlivejšie povahy to môže byť prekážkou v kúpaní. Okrem vetra ti pobyt pri pláži budú znepríjemňovať thajské otravy, ktoré sa tu za roky značne premnožili. Chodia s cenníkom v ruke a ponúkajú rôzne druhy masáží. Sú otravné ako jed na krysy a neštítia sa ťa opýtať aj 10x za dopoludnie, či chceš masáž.
29Thajská masáž

Otravné thajské masérky chodili zásadne vo svorkách. Otravovali tak dlho, kým sa niekto neodhodlal ich famóznu masáž na drapľavom lehátku odskúšať.

30Donuts

Na gréckych plážach sú populárne sladké koláče Donuts. Tento chlapík sa vedel so svojim stolíkom rozložiť ako Transformer. Narozdiel od masérov mal tú slušnosť, že dovolenkárov neobťažoval vnucovaním.

31Imigrant v grécku predáva hodinky

U nás predávajú hodinky cigáni, na gréckych plážach sú to imigranti.

32Sprcha

Pri pláži bola sprcha. Vstup od nej do hotela viedol cez pláž a tak sa zvádzal každodenný boj s pieskom na izbe.

33Večerná pláž

Športom k trvalej invalidite


Hotel ponúka aj športové zážitky. Francúzski animátori tu niekoľkokrát do dňa usporadúvajú prechádzku bazénom spojenú s máchaním rúk a nôh pod hladinou vody, za doprovodu hlučnej hudby. Nazývajú to aerobik. Medzi plážou a hotelom sa nachádza malý detský kútik so šmykľavkami a preliezkami s bazenikom, petangové ihrisko a mini-golfové ihrisko. Mini-golf je druhá najnudnejšia disciplína v hoteli (prvá je chodenie po schodoch). Ihriská sú v žalostnom stave a hranie golfu pripomína skôr akúsi paródiu. Medzi tie zábavnejšie časti patrí ping-pong, plážový volejbal, futbal na oplotenom ihrisku a nepochybne tenis. Hotel má pri parkovisku tenisový kurt. Ak si milovník tejto vyčerpávajúcej hry v 30 stupňových horúčavách, určite si prines vlastné rakety. Tie, ktoré nám zapožičali, nepoužívali návštevníci na hru, ale skôr na hod raketou do diaľky. Všetky uvedené športové aktivity ponúkali bezplatne, stačilo sa dohodnúť na recepcii.
34Futbalové a basketbalové ihrisko

35petang

Pre francúzskych seniorov bol pripravený Scrable alebo Pétanque. Je to ich národná spoločenská hra.

36Ping-pong

Ping-pong je najobľúbenejší šport tunajších dovolenkárov ... hneď po jedení a plávaní.

37Mini-golf

Miestne mini-golfové ihrisko je zábavou skôr pre deti... aj to len krátkodobo. Hotel mohol tento priestor využiť efektívnejšie.

Program a zábava po francúzsky


V hoteli je prevažne francúzska klientela a podľa toho sa odvíja aj animačný program. Nájdeš tu niekoľko mladých, dobre naladených frantíkov, ktorí sa od rána do večera snažia zabávať všetkých naokolo. Počas dňa sú to cvičenia v bazéne, volejbal na pláži, rôzne predvečerné tanečné kreácie spojené so súťažami a príležitostné nočné divadelné vystúpenia na plážovom amfiteátri. Okrem aerobiku vo vode a plážového volejbalu, tu nájdeš len málo akcií, ktoré by boli zamerané na slovenských dovolenkárov.
38Tanečná zábava

Francúski animátori robili zábavu... vtipné to bolo len pre úzku skupinku hostí nad 50 rokov a deti do 6 rokov.

39Amfiteáter

Amfiteáter pri pláži slúžil na divadelné predstavenie, ktoré sa konalo zriedkavo. Našťastie.

40Divadelná hra pre hostí

Mladá blonďavá francúzska s mužským hlasom nebola hlučná len počas dňa, ale ešte aj večer. Asi nesplnený sen stať sa herečkou...

41Herečka

Mesto a jeho obchody s bižutériou


V okolí hotela je cesta vedúca ďalej na západ, k ďalšiemu luxusnému hotelu Apollonia Beach a miestnej elektrárni na mazut (3 km). Okolie hotela Apollonia Beach je zážitok sám o sebe a návštevu odporúčam len silnejším povahám. Druhý smer cesty vedie do hlavného mesta Heraklion (10 km). Ak sa mesto rozhodneš navštíviť, prečítaj si túto užitočnú recenziu . Autobusy tu jazdia častejšie ako Bratislavská MHD. Lístok u vodiča stojí 2€. Ak si lístok kúpiš v supermarkete, je o 50 centov lacnejší. Zaujímavé, že delegátka o tomto nevedela a to tu pracuje tretí rok.
42Mesto

V samotnom okolí hotela nenájdeš okrem reštaurácií, supermarketov, obchodov so suvenírmi a bižutériou nič zvláštne. Obchodov so zlatom a striebrom je tu neúrekom. Niekedy som naberal dojem, že ľudia sem prichádzajú iba kvôli drahým kovom. V tunajších obchodoch sa našli predajcovia, ktorí vedia pozdraviť v našom rodnom jazyku, ale aj takí, čo nepoznajú Slovensko a stále nás zaraďujú pod Slovinsko alebo rovno pod Československo. V konečnom dôsledku je to stále lepšie ako pod Rakúsko-Uhorsko.
43Obchod v Amoudare

Grécky predavač sa nudí. V júni tu nebolo živej duše.

44Prázdny výklad.

Tak ako Heraklion, aj toto mestečko má množstvo neobývaných budov a prázdnych výkladov. Niektoré môžu v noci poslúžiť ako zaujímavý námet na fotografiu. Nič viac.

45Krokodíl

Jedna miestna reštaurácia sa pýšila týmto krokodílom. Či ho mali v ponuke menu, som radšej nezisťoval.

Poznávacie výlety na splátky


Cestovná kancelária si rada zarába aj na dovolenke a v ponuke je hneď niekoľko zájazdov, ktoré nevychádzajú práve najlacnejšie. Najoblúbenejší je výlet na neďaleký Knossos za 38 €. Delegátka hovorí o Knossose ako o niečom posvätnom, čo treba pri návšteve Kréty poznať. Ja osobne som zrúcanín a zaprášených kameňov prežratý a tento výlet so slovenským dabingom som nebral ako atraktívny. Dupľom, keď pri individuálnej doprave vychádza cenovo takmer o polovicu lacnejšie. Pre cestovateľov bude určite zaujímavejší výlet loďou na ostrov Santorini. Najmä ak chceš vidieť skutočne typické grécke biele domčeky s modrou strechou. Dovolenka sa tak predraží o 130-150 € na osobu. V ponuke cestovky je aj ostrov Spinaloga za 49 €, ktorý bol v minulosti útočiskom pre ľudí postihnutých leprou. Pirátska pevnosť Gramvoussa na severnom výbežku stojí 68 € a v ponuke je aj Krétsky večer s večerou za 38 €. Celkom logické chodiť na večeru, keď máš zaplatený all-inclusive na hoteli. Pre skutočných hardcore turistov je pripravená aj roklina Samaria. Cestu sem si plánuj už pred odletom a nezabudni na vhodnú obuv. Pre fanúšikov adrenalínovej zábavy ponúka cestovná kancelária aj návštevu vodného parku. Asi 30 minút vzdialený aquapark Watercity, ponúka tú najlepšiu zábavu, akú tu môžeš zažiť. Viac si môžeš prečítať v mojom článku z návštevy Watercity .

Pred odchodom na jeden z výletov, nezabúdaj na studený balíček, ktorý sa ponúka ako kompenzácia. Pri all-inclusive je to ako pľuvanec v mori. Pomaranč, jablko, malý džús s vodou, suchým gréckym keksíkom a 2 plátkami vianočky nevystačí ani na raňajky.
46Autobusová zástavka

Autobusová zástavka bola hneď pri hoteli. Stačilo mávnuť a vodič pribrzdil.

Verdikt


Pobyt v Santa Marina Beach je ideálny pre rodiny s deťmi alebo páriky, ktoré sa radi prežierajú a vychutnávajú si pohodu pri bazéne alebo na peknej piesočnatej pláži. V tomto smere hodnotím pobyt ako perfektný. Na aktívnu dovolenku tento pobyt stavaný nie je. Pred výberom si dva krát premysli, aké sú tvoje priority. Ak sa rozhodneš pre viacero spoznávacích výletov, v konečnom dôsledku sa pobyt značne predraží a benefity vo forme jedla prepadnú v prospech hotela.

Hore k oblakom

47Pohľad z lietadla

Let na Krétu z Bratislavy trvá niečo cez 2 hodiny. Letí sa vo výške 10 000 metrov n.m. rýchlosťou 740 km/h. Vonkajšia teplota v noci je vraj iba -52°C. Cez deň -41°C. Okno preto radšej neotváraj! Limit na batožinu je 15 kg na osobu. Za každé kilo navyše sa dopláca - a nie málo. Ak chceš využiť ponuku Duty free na výhodný nákup, uprednostni to na slovenskom letisku. Krétske Duty free v Heraklione neponúka žiadne výraznejšie zľavy a cenovo je všetko drahšie ako v letoviskách.

Publikované: 20. 6. 2012 / Autor: MOWS

Santa Marina a Amoudara

8/10
Perfektné!
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 7 súvisiacich článkov
Mohlo by ťa zaujímať: